1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарни специалисти от Европейския съюз инспектират мерките срещу птичи грип в Силистренско

Ветеринарни специалисти от Европейския съюз инспектират мерките срещу птичи грип в Силистренско

В седемте общини на Силистренска област е завършено обучението на доброволните екипи, които ще работят в евентуални огнища на птичи грип. Обучени са около 80 души. Доставени са над 300 специални облекла, дезинфекционна техника и дезинфектанти

 

Ветеринарни специалисти от Европейския съюз днес и утре ще бъдат в Силистра за да се запознаят с обстановката и с мерките за предотвратяване на зараза от птичи грип в областта. Ще присъстват и специалисти от Националната ветеринарно-медицинска служба. Групата ще посети Регионалната ветеринарно-медициснска служба в Силистра, граничния контролно-пропускателен пункт, както и резервата "Сребърна".

Няма информация за регистрирани случаи на повишена заболеваемост на отглежданите във ферми и в личните стопанства птици в Силистренска област, както и не е установено наличието на мъртви птици. Според данните от Регионалната инспекция то околната среда и водите в Русе, в резервата "Сребърна" има около стотина лебеда. Езерото е покрито с около двайсет сантиметрова ледена покривка.

В седемте общини на Силистренска област е завършено обучението на доброволните екипи, които ще работят в евентуални огнища на птичи грип. Обучени са около 80 души. Доставени са над 300 специални облекла, дезинфекционна техника и дезинфектанти. Определени са местата за заравяне на мъртви птици в селищата на областта при евентуално установяване на огнище на птичи грип. Разпространени са указания за предпазване на населението от зараза и за действията, които трябва да бъдат предприети при увеличена смъртност сред домашните птици.

Заместник-окръжният прокурор на Силистра Даниела Неделчева е определена за наблюдаващ прокурор за спазването на предвидените в местни и национални нормативни документи изисквания за мерките против зараза от птичи грип. евентуалните действия на наблюдаващия прокурор и на прокуратурата ще бъдат съобразени със степента на нарушенията и последствията от тях.

В сила е заповед на областната управителка на Силистра Светлана Великова за въвеждане на мерки в случай на извънредна ситуация при обявяване на инфлуенца по птиците.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.