1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ВиК услугите поскъпват с 20 ст.

ВиК услугите поскъпват с 20 ст.

Софийска вода инвестира 50 млн.лв.

Софийска вода е готова да намали поскъпването на ВиК услугите до 20 ст. или с около 18%. В този случай компанията ще инвестира 50 млн.лева догодина, като 18 млн.от тях в канализация. Между 20 и 30% от столицата са без канализация, както и селата край София, които се водят към града, пише standartnews.com. През август компанията предложи 25% или 32 стотинки увеличение. В момента кубик вода струва 1,28 лв. без ДДС.

Увеличение на цената на водата трябва да има и заради увеличените експлоатационни разходи на Пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово, след като заработят новите съоръжения за отделяне и на азота и фосфора от каналните води след 2-3 седмици, каза Иван Иванов, прокурист на “Софийска вода”.

4 млн.лв. годишно за ток и материали за пречистване на водите харчи сега станцията, 6 млн.лв. ще станат разходите, когато заработят съоръженията. Инвестицията е 12 млн.лв., но финансирането е осигурено по Програма ИСПА и тя не влиза в цената на водата.

В момента Софийска вода преговаря с ДКЕВР за размера на инвестициите през 2011 г. Надяваме се да не паднем под 40 млн.лв. , за да спазим исканията на Столична община да се вложи в изграждане на канализацията на града, каза Иванов. Цената на услугата водоснабдяване няма да се променя, цялото увеличение ще бъде заради поскъпване на цената за пречистване и за отвеждане на каналните води, като делът на пречистването е по-голям. Водата в София ще поскъпне най-вероятно от 1 февруари, защото  според наредба нови цени влизат най-рано седмица след решението на ДКЕВР.

В момента загубите на вода в София са 56% . Те са намалени с 2% или с 6 млн.куб.м през 2010 г.

 

Етикети вода, ВиК, София
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.