1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вилнюс е Зелената столица на ЕС за 2025 г.

Вилнюс е Зелената столица на ЕС за 2025 г.

Комисар Виргиниюс Синкявичюс поздрави победителите

В Талин, тазгодишната Зелена столица, бяха обявени наградите "Европейски зелени градове" за 2025 година. Вилнюс в Литва ще бъде Европейска зелена столица, а титлата "Европейско зелено листо" за по-малките градове отиде във Виладеканс, Испания, и Тревизо в Италия.
 
Комисар Виргиниюс Синкявичюс поздрави победителите и припомни, че това лято беше белязано от наводнения и горски пожари в Европа. По думите му изменението на климата ще изостри тези екстремни метеорологични тенденции, което означава, че градовете ще трябва да се адаптират към непредвидимото време, както и драстично да намалят емисиите си. 
 
Журито определи Вилнюс като Европейска зелена столица за 2025-та, изтъквайки подхода към земята. Мотото "Вилнюс — най-зеленият град в света" се ръководи от ясна визия и осезаеми действия. Градът е намалил емисиите чрез различни мерки, като увеличаване на възобновяемите енергийни източници и обновяване на отоплителната инфраструктура с цел постигане на неутралност по отношение на климата до 2030 година. Литовската столица преплита усилията си за устойчивост с щастието на жителите си, свързвайки инициативи за чист въздух, чиста вода, опазване на биологичното разнообразие, зелени площи и др. 
 
Носителите на Зеленото листо, Виладеканс и Тревизо, впечатлиха журито с мерки за ангажиране на своите общности в екологичния преход. Общината на испанския град е успяла да вдъхнови промяна в поведението чрез култура на позитивност и ентусиазъм. 
 
Тревизо впечатли журито със силния си ангажимент да прегърне промяната и разнообразието от иновативни подходи. Това включва истории и комуникация на междупоколенческо равнище и използване на геймификация за ангажиране на младите хора. Журито призна и значението на различните амбиции и мерки, предложени от града, удвояване на броя на дърветата. 
Вилнюс ще получи финансова награда в размер на 600 хиляди евро. Наградата ще подкрепи прилагането на мерки за повишаване на екологичната устойчивост. Наградите за Виладеканс и Тревизо са в размер на 200 хиляди евро. В надпреварата участваха 14 града, оценени от международна експертна група от независими експерти по градска устойчивост. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.