1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пет града в надпревара за приза "Зелена столица на Европа"

Пет града в надпревара за приза "Зелена столица на Европа"

Победителят в "Европейската зелена столица" ще получи финансова награда от 600 000 евро

Пет европейски града влизат във финалната фаза за отличията "Европейска зелена столица" и "Зелено листо" за 2025 година. В първата категория, която е за градове с повече от 100 хиляди жители, ще се състезават австрийският Грац, португалският Гимараеш и Вилнюс в Литва. Втората категория е за по-малки населени места и там участват Виладеканс в Испания и Тревизо в Италия. През 2021 година Габрово беше отличен със "Зелено листо".
gimaraedh-portugal
 
Градовете бяха избрани въз основа на техния ангажимент за справяне с предизвикателствата на градската среда, целящи да покажат, че преминаването към зелено е възможно, независимо откъде започвате.Отличията "Европейска зелена столица" и "Зелено листо" разглеждат постиженията на най-добрите устойчиви градове в Европа по седем екологични показателя: качество на въздуха, вода, биоразнообразие, зелени площи и устойчиво земеползване, отпадъци и кръгова икономика, шум, смекчаване на изменението на климата и адаптация към изменението на климата.
 
Победителите ще бъдат обявени в тазгодишната Европейска зелена столица Талин в Естония на 5 октомври 2023 година. Градовете финалисти ще се представят пред жури в началото на октомври, показвайки цялостната си екологична визия и управление, както и комуникационната стратегия за тяхната година, в случай че спечелят.
 
Победителят в "Европейската зелена столица" ще получи финансова награда от 600 000 евро, за да изпълни своята стратегия и да ангажира своите граждани и заинтересовани страни да бъдат активни. Титлата "Зелено листо" се присъжда на един или два града. Всеки победител получава награда от 200 хиляди евро, за да подпомогне организирането на годината си и да разпали нови трансформационни дейности. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.