1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вирусът на африканската чума по свинете достигна китайската провинция Съчуан

Вирусът на африканската чума по свинете достигна китайската провинция Съчуан

Заразата е засегнала стопанство с 40 животни

Вирусът на африканската чума по свинете достигна китайската провинция Съчуан. Там се отглеждат най-много домашни свине в цялата страна. Властите в провинциалната столица потвърдиха, че заразата е засегнала стопанство с 40 животни.

Провинция Съчуан е една от най-големите в Народната република и се простира на 485 хиляди квадратни километра при население от близо 83 милиона. Плодородните й почви я правят изключително подходяща за селскостопанско производство. По официални данни тук всяка година се колят по 65 милиона свине, което поставя провинцията на първо място сред 33-те китайски провинции.

Междувременно от aфриканската чума са засегнати 18 провинции, пръснати из цялата страна. Вирусът продължава да се разпространява, въпреки строгите мерки, наложени от властите. Към момента нито забраните за транспортиране на живи животни, нито задължителната дезинфекция на всички превозни средства, или пък забраната прасетата да се хранят с хранителни отпадъци не дават ефект.

От земеделското министерство в Пекин съобщиха и за първия случай на дива свиня, умряла от болестта. За разлика от Европа, досега в Китай от заболяването бяха засегнати само домашни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.