1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вирусът на шап се изплъзнал от английска лаборатория

Вирусът на шап се изплъзнал от английска лаборатория

До момента са унищожени около 64 глави добитък

 

Вирусът на шап, от който бяха поразени  десетки  животни, вероятно е изпуснат от научна лаборатория. Лондон обяви официално, че в графство Съри има нови случаи на опасната болест по добитъка. Вирусът е бил проверен от здравни инспектори веднага. Оказало се, че откритият в стопанството в Съри щам е същият, който е използван в изследователска лаборатория за производство на противошапна ваксина. Самата лаборатория се намира в гр. Пъртбрайт, който е на няколко километра от заразената ферма.
Ветеринарните лекари  са категорични и твърдят,  че сегашният щам на заразените животни няма нищо общо с щамовете на вируса, открити при последната епидемия от шап във Великобритания през 2001 г.

Учените са запознати с този вирус още от шапната епидемия през 1967 г. Щамът се използва в британски и международни лаборатории за производството на ваксини срещу шапа. През юли тази година точно такъв е бил използван за производството на ваксина в лабораторията в Пъртбрайт от британския Институт за животинско здраве и от американската фармацевтична компания "Мериъл енимал хелт".
Наложена е  карантина и над лабораторния комплекс, както и на района в радиус от 10 км около него. До момента са унищожени около 64 глави добитък. През последната шапна епидемия на острова през 2001 г. бяха убити 6,5 млн. животни за 12 млрд евро. Еврокомисията обяви, че ще забрани от днес износа на месо от Великобритания.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.