1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Висока лесистост и липса на пожари в Родопите пречат на земеделските стопани да кандидатстват по мерки за залесяване

Висока лесистост и липса на пожари в Родопите пречат на земеделските стопани да кандидатстват по мерки за залесяване

В Чепеларе се проведе семинар за популяризиране на мерки 122, 223 и 226 от ПРСР

Висока лесистост и липса на пожари в Родопите пречат на земеделските стопани да кандидатстват по мерки за залесяване, стана ясно на провелия се в Чепеларе семинар на МЗХ за популяризиране на мерки 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделските земи” и 226 „Възстановяване на горския потенциал” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., предаде радио “Фокус”.

Лесистост е съотношението на горските територии към останалата част от площите в съответния район. Заради това стопаните, които попадат на тази територия, не могат да участват в обсъжданите мерки, тъй като максимално допустимата лесистост на терените е 60%, а в Смолянския регион тя е много над тази цифра. Пречка при кандидатстването по мерките е и това, че област Смолян не е категоризирана като район високо уязвим на пожари, а изискването е териториите да са с висока степен на пожароопасност. По мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделските земи” се изисква да се третират изоставени селскостопански земи, а в област Смолян реално има много малко такива площи.

По време на семинара представители на Държавно ловно стопанство “Алабак” - Велинград споделиха опит от осъществени вече добри практики по мярката за залесяване.

На семинара бяха представени и проблеми на частни сдружения, собственици на гори и земеделски площи. Те представиха свои проекти, които са били връщани по няколко пъти и не са получавали одобрение. От своя страна лекторът инж. Банчев заяви, че познава проблемите и в момента се работи в тази насока за изчистване на нередностите, въпреки че всичко е в контекста на Европейските директиви и промените стават трудно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.