1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Високите стандарти са довели до фалит на повечето кланици в Добричка област

Високите стандарти са довели до фалит на повечето кланици в Добричка област

От общо 32 кланици в Добричка област в момента работят само седем

 

25 месопреработвателни предприятия в Добричка област фалираха за последните няколко месеца. Причината е във високите изисквания на ветеринарните власти за изследване и обработка на месото. Добрич е сред 22-те области в България, включени в заповед на министъра на земеделието и горите. В нея собствениците на месодобивни и месопреработвателни предприятия се задължават да отделят при клане на преживни животни материалите, рискови за предаване на болестта "луда крава".

От общо 32 кланици в Добричка област в момента работят само седем. От тях обаче вероятно ще останат едва две-три, защото само те имат необходимите условия, за да работят с преживни животни.

В кланицата на Велико Керанов, например, колят само свине и агнета. "Не сме си свършили работата по изискванията за рисковите материали. Имаме много неща да правим – отделни изходи, отделни контейнери, отделни триони, всичко това трябва да е в отделно помещение", коментира Керанов.

Кланиците вече не изкупуват непроверено месо от случайни производители без документи за здравето на животните, твърди Керанов. "Не може животно да влезе без ушна марка, без ветеринарно свидетелство и т.н.", обясни той.

Според животновъди все още има прекупвачи, които обикалят селата и се пазарят за животни директно от стопанските дворове, без документи и на по-ниска цена. "Те ги изкупуват такива по 1 лев, а иначе по 1,20 и 1,80 лева", коментира Костадин Павлов - собственик на кравеферма. Той отглежда близо 150 крави и още толкова телета. На всички животни ушите са маркирани, имат паспорти и пътни листи от ветеринар, в които се отразява и кой е купувача./БНТ

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.