1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вижте най-важните събития в агробизнеса тази седмица

Вижте най-важните събития в агробизнеса тази седмица

Високодобивни хибриди рапица и ефективни растителнозащитни схеми са акцентите в новия Агрофорум

Предаването стартира с официалното откриване на най-новия Агробизнес център в Стара Загора на фирма „Римекс 1-Холдинг”, което съвпадна с рождения ден на фирмата. Събитието беше разтърсено от музиката на рок легендата Джон Лоутън.

ПРСР е в най-добро състояние по усвояемост на средства, сравнена с другите европрограми. Основният проблем пред бенефициентите обаче е изключително голямото забавяне в процедурата за разглеждане на проектите и подписване на договорите. Това коментира за Агрофорум председателят на Българската асоциация на консултантите по европейски програми Красимир Киряков по време на дискусия за степента на усвояемост на евросредствата.

В репортажа по темата за добрата технология при отглеждането на рапица ще акцентираме на характеристиките на хибридите. Става въпрос за пластичност, студоустойчивост, високо съдържание на масло и не на последно място – стабилни добиви.
Как се прави добра растителна защита в зърнопроизводството –
това обсъдиха специалисти и земеделски стопани от Североизточна България, които заедно посетиха опитни полета с пшеница, слънчоглед, царевица и рапица, за да видят отлично опазени посеви.

Открити дни на рапицата се проведоха в землищата на добруджанските села Зограф и Карапелит. Там са засети френски хибриди, отличаващи се с голяма здравина на шушулката. Над 400 кг от декар очакват стопаните, извели опитните полета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.