1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Визията на парковете в столицата ще претърпи пълна промяна

Визията на парковете в столицата ще претърпи пълна промяна

Очаква се плановете да бъдат одобрени от общинския съвет през юли

Визията на парковете в столицата ще претърпи пълна промяна през лятото. Местата за разполагане на кафета, спортните съоръжения и люлките в зелените площи ще бъдат точно разчертани с решение на общинския съвет.  Преместваемите обекти, които попадат извън определените точки, ще трябва да бъдат премахнати, съобщава в.Монитор.

Схемите за разполагане на търговски павилиони и атракционни съоръжения в парковете вече са внесени за обсъждане в местния парламент, съобщи главният архитект на София Петър Диков. На сайта на направление „Архитектура и градоустройство" също са качени схемите за разполагане на преместваеми обекти в Южния парк, парк „Гео Милев", „Оборище", Градската градина и градина „Съветската армия". Очаква се плановете да бъдат одобрени от общинския съвет през юли. След това трябва да стартират и конкурси за наематели на кафенетата и павилионите.

„Структурна схема за Южния парк е била изработена още през 2000 г. Според нея в югоизточния край на парка трябва да се обособи зона за спортни атракции. Такава е заложена и сега, но наистина е само за спортни прояви", обясни още Диков. Преди дни в Южния парк бе спряно строителството на детски атракцион.

Според чертежите в Южния парк трябва да бъде изградена сцена под небето, както и да бъдат обособени няколко места за кафенета с маси за консумация на открито.

В частта на Южния парк, която е най-близо до НДК, има специално отредени места за коледна елха и празничен базар на открито. Очаква се там да бъдат разполагани и изложби на различни теми.

Голяма зона за културни и спортни прояви ще бъде обособена и в Градската градина. Павилионите за вестници, които ще се намират на алеите между зелените площи, ще бъдат с ретро дизайн. В едната част от парка ще бъдат поставени и тенис маси на открито.

В зелената градина на „Гео Милев" се предвиждат основно детски площадки с люлки и катерушки, както и маси за консумация на открито. В центъра на парк „Оборище", по-известен като „Заимов", ще се разполага сцена на открито и зони за спорт и отдих.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.