1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влагат 100 млн. евро в завод за биогорива

Влагат 100 млн. евро в завод за биогорива

 

Германският концерн "Вербио АГ" проучва възможностите да инвестира 100 млн.  евро в завод за биогорива в България, съобщиха от компанията. Изпълнителният директор Клаус Заутер вече се е срещнал с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. От концерна засега оглеждат подходящи терени за изграждането на предприятието, което да е близо до пристанище. Димитров е предложил като вариант Варна. Фабриката ще произвежда едновременно биодизел и биоетанол. Вероятно компанията ще кандидатства и за първи клас инвеститор в България. Партньор на концерна у нас е "Евроетил" АД, който произвежда биоетанол в предприятие край град Алфатар, Силистренско. България може да се превърне в основен производител и играч в сектора на биогоривата на Балканите, смята Заутер.
Вербио има няколко завода за биодизел и за биоетанол в Германия. Общият им производствен капацитет надхвърля 700 хил. тона на година. От тях 400 хил. тона са биодизел и 300 хил. биоетанол.
Към момента концернът използва за суровина предимно рапица, но до края на годината планира да въведе и палмово масло./standartnews.com
 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.