1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влезе в сила законът за свръхзапасите

Влезе в сила законът за свръхзапасите

 

В края на миналата 2006 год. изтече срокът за подаване на декларациите по Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти.  Декларациите се  подават  от земеделски производители и търговци.

Законът има за цел да осъществява превантивен контрол срещу спекулативното натрупване на свръхколичества от земеделски и захарни продукти, които биха повлияли негативно върху търговията с тези стоки на вътрешния пазар на Европейския съюз. Декларация се подава за наличните количества земеделски и захарни продукти към 31 декември на предходните три години - 2003, 2004 и 2006 год.

Независимо през коя от изброените  години производителите и търговците са започнали дейността си, те са задължени и трябва да подадат декларация за всяка една от тях, в която има отчетена наличност от определените в закона земеделски продукти. Производителите и търговците, които са започнали дейността си през 2006 год., подават декларация за първите две тримесечия и към 31 август 2006 год. Следващата декларация за състоянието на запасите трябва да бъде подадена до 28 февруари 2007 год. Декларациите се изготвят на хартиен и магнитен носител и се подават в областнта дирекция "Земеделие и гори" и нейните поделения - общинските служби по земеделие и гори.

На Интернет-страницата на Министерството на земеделието и горите могат да се намерят Законът за свръхзапасите, заповедта на агроминистъра за конкретните земеделски и захарни продукти, които подлежат на инвентаризация, образци от декларациите. На страницата на агенция "Митници" в рубриката за тарифите са дадени подробни разяснения за продуктите, включени в разделите на тарифата.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.