1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Влизането ни в ЕС изисква подготвени кадри в земеделието

Влизането ни в ЕС изисква подготвени кадри в земеделието

Преките плащания на декар ще са около 10-15 лева

 

Държавата в лицето на политиците трябва час по-скоро да обърне внимание върху качеството на подготовката на кадрите, предимно сред младите хора. Защото ни предстои да усвояваме нови технологии и нова техника, да извършваме мероприятията по нов начин, който отговаря на екологичните изисквания, а това без добре подготвени хора няма да стане, коментира предстоящото ни членство в Евросъюза Русин Колерски – председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Монтана.

Според него, сроковете обаче за нас са много кратки, затова се налага за година, най-много две, да постигнем неща, които другите страни от Евросъюза са изграждали най-малко едно десетилетие. Дори и да имаме желание и воля да ги постигнем, все пак са нужни и много средства. А в условията на нашия пазар, който често е далеч от пазарните механизми, понасяме огромни загуби.

Друг сериозен препъникамък в отрасъла е отношението на държавните служители. Често пъти те поставят срокове и изисквания без да се отчита реалната обстановка и да се вземат под внимание реалните проблеми в земеделския сектор.

Що се отнася до усвояването на средствата от европейските и националните фондове за развитието на селските райони до 2013 г. се знае, че всичко е добре написано, но мнозина земеделски производители, дори и големи арендатори, са слабо запознати с отделните програми, чакат да им "дойде времето" и тогава да се захващат. А държавните чиновници са длъжни да направят програмите достъпни за хората.

Трябва да се направи така, че младите хора да се заинтересуват от земеделието. Защото сега е обратното - те бягат от него. И така може да се окаже, че след няколко години няма да има хора, които да желаят да се занимават със земеделие. Защото въпреки всичко вече се изясняват величините на преките плащания, които ще са от порядъка на 10-15 лв./дка. Нашето общество, предимно това в Северозападна България, няма особен опит с проектите по програмата САПАРД, а трябва да се научим как се изработват, за да можем да си осигурим финансиране, убеден е г-н Колерски.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.