1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вода за поливане ще се подава по заявка на земеделските производители

Вода за поливане ще се подава по заявка на земеделските производители

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил издаде заповед, с която нарежда "Напоителни системи" ЕАД гр. София, чрез регионалните си клонове "Хидромелиорации-Севлиево" ЕАД, гр. Севлиево и "Земинвест" ЕАД гр. София да подадат преференциално и безвъзмездно една поливка за земеделски култури с изключение на ориз по всички напоителни системи, които са инженерно - технически и експлоатационно годни за това.
Мярката се налага във връзка с продължителната суша и метеорологичните прогнози, които не предвиждат валежи до средата на месец юни и отражението върху състоянието на културите, особено есенниците, които могат да доведат до трайни загуби за икономиката на страната ни.
Подадената безвъзмездно поливна вода ще бъде на база на определената поливна норма за една поливка на декар за съответната култура. Водата за поливане ще се подава по заявка на земеделските производители.
Дружествата, които осигуряват услугата водоподаване, призовават земеделските производители към разумно потребление на вода, поради ограничения обем на някои водоеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.