1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войчеховски: България, Полша и Румъния ще получат подкрепа от кризисния резерв - общо 56 млн. евро

Войчеховски: България, Полша и Румъния ще получат подкрепа от кризисния резерв - общо 56 млн. евро

Има възможност за съфинансиране от самите страни, така че сумата да се удвои

Европейската комисия отваря кризисния резерв и ще отпусне 56 милиона евро и 300 000 за фермери в България, Полша и Румъния, които понасят икономически загуби вследствие на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна. Това съобщи агрокомисар Януш Войчеховски след срещата на земеделските министри в Брюксел.
 
На пресконференцията след заседанието шведският агроминистър Петер Кулгрен поясни:
 
„С радост мога да констатирам, че нашата аграрна политика оказа стабилизиращо влияние. В тясно сътрудничество успяхме да смекчим най-сериозните последствия. Европейският съюз не само успя да осигури собственото си продоволствие, но и да даде своя важен принос за световната продоволствена сигурност."   
 
От своя страна агрокомисар Януш Войчеховски добави:
"Най-важната тема, според мен, днес беше пазарната ситуация, както и съобщението, че Европейската комисия реши да активира кризисния резерв. Това се отнася за трите държави, които най-силно усещат последствията от вноса от Украйна. Само тези три държави ще получат подкрепа от кризисния резерв, общо 56 милиона евро, като има възможност за съфинансиране от самите страни, така че сумата да се удвои. От Брюксел Румъния получава 10 милиона, приблизително 17 милиона за България и около 30 за Полша. Подкрепата се изплаща, защото установихме, че в тези държави пристига все по-голям внос от Украйна – в България най-вече слънчоглед, в Полша и Румъния царевица и пшеница. Основната причина за отварянето на резерва е, че в тези държави се стига до свръхпредлагане, което сваля цените за местното производство."   
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.