1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войчеховски обяви, че забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна ще бъде удължена и след 5 юни

Войчеховски обяви, че забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна ще бъде удължена и след 5 юни

Това се случи след протест на фермери в Брюксел

След протест на фермери от страни на първа линия, представители на недоволните стопани бяха поканени на среща с агрокомисар Януш Войчеховски. След двучасов разговор с тях той обяви, че забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна ще бъде удължена и след 5 юни.

В интервю за полска медия комисарят каза, че според него този протест де факто върви в същата посока като действията на Европейската комисия. Става дума за защита на това, което Брюксел предложи като временно решение на ситуацията, свързана с прекомерния внос от Украйна в пет страни на първа линия.

Комисарят твърди, че статистиката ясно показва, че проблемът не засяга целия Европейски съюз, а точно тези пет конкретни държави - Полша, Словакия, Румъния, България и Унгария. Той добави, че Комисията е предложила забрана за внос на чувствителни продукти, втори транш от помощ от кризисния резерв и удължаване на забраната за внос след 5 юни. В момента има някои проблеми с други държави членки, призна Войчеховски и посочи, че 13 министри са изразили резерви и са недоволни от факта, че по-голямата част от кризисния резерв да се прехвърля само към споменатите пет страни, след като и други държави имат своите проблеми - суша, слаб пазар на млякото или наводнения.

В същото време Войчеховски успокои, че ситуацията ще се промени, тъй като тази година украинската реколта от зърнени култури ще бъде по-слаба, след като площите са свити със 7 милиона хектара. Така еврокомисарят се надява натискът върху вноса да бъде по-малък.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.