1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вписваме домашните любимци в домова книга

Вписваме домашните любимци в домова книга

Общото събрание на собствениците трябва да решава дали човек от входа може да отглежда коте, хамстер, куче или папагал

 

Законът за етажната собственост, който трябва да замени едноименния правилник от 1950 г., накара вчера депутатите с часове да спорят как да се уреди въпросът с домашните любимци. Според проекта, внесен от МС, общото събрание на собствениците трябва да решава дали човек от входа може да отглежда коте, хамстер, куче или папагал. Освен това никой няма право да се грижи в дома си за животни и гадинки без съгласие на съседите, с изключение на отглежданите в аквариум или клетка.

Точно тези текстове разбуниха вчера парламента. Повечето депутати напомниха, че си има Закон за защита на животните, който изяснява всичко. Яни Янев от НДСВ предложи домашните любимци да се вписват в специално приложение към домовата книга, така че всеки да е наясно какви четириноги, пернати или влечуги обитават съседните апартаменти. Текстовете ще се гласуват днес.

Всеки вход може да си гласува свои правила по тези и по други въпроси - какви вноски да се събират за общите разходи, с какви глоби да се наказват комшиите, които прекаляват с шума, и т.н.

Етажната собственост може да се управлява по досегашния начин - от общо събрание, което избира управителен съвет или управител, но вече ще има и алтернативен вариант: сдружение, което се регистрира в общината.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.