1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Връчиха 20 меморандума за безвъзмездно финансиране по проект “Родопи”

Връчиха 20 меморандума за безвъзмездно финансиране по проект “Родопи”

Проект “Родопи” е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и горите и Програмата на ООН за развитие

 

Зам.-министърът на земеделието и горите доц. д-р Стефан Юруков и Постоянният представител на Програмата на ООН за развитие в България Нийл Буне връчиха 20 меморандума за безвъзмездно финансиране в областите екотуризъм, устойчиво горско стопанство, устойчиво земеделие и опазване на биологичното разнообразие.

Това стана на провелата се вчера в гр. Пловдив Втора обща среща на заинтересованите страни на проект “Опазване на глобално значимото биологично разнообразие в ландшафта на Родопите” /Проект “Родопи”/. Стойността на финансираните предложения е около 300 000 щ.д. Сред проектите, получили финансиране, е този на Митко Кукунджиев - “Закупуване на 120 броя каракачански овце с цел опазване и възстановяване на редки и традиционни за региона породи”, както и проект “Моделна фамилна ферма за биологично отглеждане на арония” на Филип Кундев.

Проект “Родопи” е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и горите и Програмата на ООН за развитие, финансирана от Глобалния екологичен фонд /ГЕФ/. Проектът стартира през юни 2004 г. и в момента се намира в третата от общо предвидените пет години на своето изпълнение. Сред постиженията му до момента са първата сертификация на гори в България; въвеждането на ГИС като инструмент за местно планиране; пилотният мониторинг на биологичното разнообразие чрез доброволци; изключително радушно приетите обучения по екотуризъм, формулиране на проекти, развитие на бизнеса, органично земеделие и др.; създаването на Общински фокус групи в 27 общини от Западните и Източните Родопи, провеждането на обучения в различни области на над 1000 души и др.

Втората обща среща на заинтересованите страни даде възможност на участниците да се запознаят с напредъка на проекта до май 2007 г., както и да обсъдят и да изразят становище по планираните дейности за 2008 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.