1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вредните емисии на развитите страни отново растат

Вредните емисии на развитите страни отново растат

Основна причина за това е продължаващият растеж на западните икономики, както и подемът в страните от Източна Европа

 

Емисиите от парникови газове на индустриалните държави отново нарастват след дълъг период на спад, което може да застраши стремежа на страните да не надвишават квотите за СО2, определени от Протокола на Киото. Това заяви изпълнителният секретар на Конвенцията на ООН за климатичните промени (UNFCCC) Иво де Бур по време на пресконференция във вторник в германския град Бон. По думите му нивото на вредни емисии, изпуснати в атмосферата от 40-те държави, подписали конвенцията, е спаднало в периода между 1990 г. и 2000 г. През следващите пет години обаче то е започнало да се покачва, като през 2005 г. е достигнало почти рекордна стойност. Данни за 2006 г. и 2007 г. все още няма.

По думите на Де Бур основна причина за това е продължаващият растеж на западните икономики, както и подемът в страните от Източна Европа. Транспортът пък беше посочен като най-замърсяващия сектор в световната икономика. В изявлението си Де Бур също така се спря и върху две нововъведения, свързани с Протокола от Киото, които могат да прераснат в тревожни тенденции. Това са системата за търговия с вредни емисии, предложена от ЕС, и Механизмът за чисто развитие (CDM), съгласно който богатите страни получават "бонуси" в замяна на екологични инвестиции в по-бедни страни. Експертът обаче допълни, че все повече държави започват да се отнасят сериозно към климатичните промени и да изваждат борбата с тях на преден план в своята политика.

Съгласно доклада на UNFCCC въпреки увеличаването на вредните газове, изхвърлени от развитите страни през последните години, към 2012 г. те имат всички шансове да постигнат орязване на емисиите си с 10.8 на сто в сравнение с нивата от 1990 г. Това обаче може да стане само ако индустриалните държави изпълнят всички поети задължения около протокола. Засега само четири страни от Западна Европа ще постигнат целите за 2012 г. без допълнителни мерки - това са Великобритания, Франция, Германия и Швеция.

 

AGRO.BG

  

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.