1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Временно е спряно възстановяването на парите по САПАРД от страна на ЕК

Временно е спряно възстановяването на парите по САПАРД от страна на ЕК

Това не пречи на българското правителство да отпуска средства по одобрени проекти

 

Няма писмо от ЕК за спиране на предприсъединителната програма САПАРД, каза на пресконферция в Министерството на земеделието зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски. Той обясни, че писмото, адресирано до него от генералния директор на Дирекция "Земеделие" в ЕК Жан-Люк Демарти, е посочено, че по програмата са били регистрирани нередности. Именно поради тази причина временно са спрени изплащанията по проекти по мярка 2 на САПАРД. През периода на разследване на нередностите от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) трябва да бъдат досъбрани допълнителни материали за въпросните нередности. Това обаче не означава, според Ивановски, че програма САПАРД не работи, а напротив не е спряно изплащането от страна на българската държава на проектите. Задържа се само възстановяването на средствата от страна на Европейския съюз.

В писмото до зам.-министъра на финансите от ЕК на практика се посочва, че България не трябва да отправя искане за изплащане на българските бенефициенти, докато се извършва проверка.

Началникът на отдел "Предприсъединителна помощ" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към ЕК Кай Мортенсен обясни, че спирането на плащанията на бенефициентите в България е превантивна мярка, докато тече разследването на ОЛАФ. ЕК очаква ръководните органи по САПАРД у нас да изпратят писмо до Брюксел, в което да потвърдят нашите ангажименти, че програмата се прилага стриктно спрямо европейското законодателство. За момента обаче няма нищо категорично, което да спре програмата.

В началото на пресконференцията изпълнителният директорът на Държавен фонд "Земеделие" и на Разплащателната агенция Димитър Тадаръков обяви, че до момента са регистрирани 83 нередности по изпълнението на програма САПАРД. До 31 декември 2007 г. по нея са подадени 3509 проекти. От тях заявени и платени са 1861 за малко повече от 1 380 590 000 лв. Договорени са малко над 103% от средствата по програмата, а не 110, както бе обявено през есента на миналата година, тъй като има известен брой бенефициенти, които са се отказали от финансиране. Заявени и платени са субсидии в размер на 637 154 лв.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.