1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все още има незатворени преработвателни предприятия, които не са готови за ЕС

Все още има незатворени преработвателни предприятия, които не са готови за ЕС

123 са предприятията първа категория, които вече са изпълнили всички изисквания на Евросъюза

 

Изграждането и оборудването на граничните ветеринарноинспекционни пунктове (ГВИП) е най-важният от приоритетите в работата на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в евроинтеграционния процес. По програма ФАР се изграждат и оборудват шест дългосрочни гранични ветеринарни инспекционни пункта (ГВИП) в Калотина, Варна и Бургас, които ще бъдат изградени до юли 2006 г., а ГВИП в Брегово, Гюешево и Златарево - до октомври 2006 г. В момента се чака акредитацията им от Европейската комисия. Първият пункт в Капитан Андреево вече функционира. Изграждането на граничните инспекционни съоръжения на летище София се изпълнява в срок. Подготвят се тръжните документи за избор на проектант на обекта.

Спирането на ваксинацията срещу класическа чума по свинете е другият приоритет на НВМС. Ще припомним, че в края на 2004 г. министърът на земеделието и горите одобри национална програма за спиране на ваксинацията срещу заболяването чрез поетапно използване на "маркерна ваксина" и ваксинация на дивите свине с жива ваксина. В момента се извършва изравнителна ваксинация, която ще приключи до края на този месец. Осигурено е необходимото количество ваксина. От 1 септември до края на годината ще се извършва ваксинация с маркерна ваксина. От 1 януари 2006 г. се спира ваксинацията по свинете напълно според предварително уточнените графици.

Преструктурирането на предприятията от преработвателната промишленост е третият важен приоритет на НВМС. Съгласно поетите ангажименти към ЕС и Националната програма за преструктуриране на предприятията, произвеждащи суровини и хранителни продукти от животински произход, процесът на преструктурирането им ще завърши до края на 2005-а. Изготвени са подробни предписания от НВМС до всички предприятия, въз основа на които бяха изготвени бизнес планове. До края на 2005 г. трябва да се въведе и системата HACCP във всички обекти с индустриален капацитет. Във всички останали предприятия системата ще се въведе до 31 декември 2006 г.

123 са предприятията първа категория, които са готови за ЕС, сочат данните на Националната ветеринарномедицинска служба. 671 са предприятията от втора категория, с най-малко препоръки за подобрение. От 280 предприятия четвърта категория, предупредени за затваряне, са останали незатворени 54, като до края на годината и те ще бъдат затворени, заявяват от НВМС. Онези от тях, които биха искали да продължат да работят, могат да стартират производство на нови площадки при пълно спазване изискванията на ЕС.

Четвъртият важен приоритет в сектор "Животновъдство" е идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти. Приключи търгът за доставка на сървъри и комуникационно оборудване и започна обучението. Доставката на новите сървъри ще обезпечи технически разширяването на системата за идентификация на животни "Евровет". Това ще подобри обработката на данните и ще осигури въвеждане на данните за овце, кози и свине.

След влизането в сила на новия Закон за ветеринарномедицинската дейност ще бъде наложена пълна забрана за изхранване с месокостно брашно на всички животни, отглеждани във ферми, с цел производство на храни за хора./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.