1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все още се търси решение за плащането на 60-те млн. лв. на млекопроизводителите

Все още се търси решение за плащането на 60-те млн. лв. на млекопроизводителите

Стачкуването е напълно нормална практика на земеделските производители в Европейския съюз

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) продължава да търси начини за нотифициране на исканата от млекопроизводителите субсидия от 60 млн. лв. до края на годината. Министър Валери Цветанов обясни, че се търси административното решение за изплащането на исканите средства, което да бъде възприето от Европейската комисия. „Целта е да се намери такова техническо решение, което да бъде законосъобразно съгласно правилата на Европейския съюз. Това се прави в момента непрекъснато при изключително интензивен режим на работа в МЗХ, заедно с техническите екипи на Европейската комисия. Ние търсим по най-бързия начин техническото решение да бъдат изплатени тези 60 млн. лв. Това трябва да стане до края на тази година и се отнася само за 2008 г.”, посочи Цветанов.

Според него, ако исканите средства бъдат платени, млекопроизводителите щели да получат общо 120 млн. лв. за тази година, което е огромна сума за животновъдството. „Цялата общественост в България трябва да знае какви пари получават те”, каза той.

Земеделският министър коментира, че поддържа диалог с фермерите, който обаче „непрекъснато се разпада”. Първо, той е започнал преговори с три асоциации, сега вече били шест и всеки ден се появявали нови и нови. „Това е някакъв специфичен феномен на националния характер”, каза той.

По повод готвения на 29 октомври протест на млекопроизводителите пред аграрното ведомство, Цветанов коментира, че да стачкуват е напълно нормална практика на земеделските производители в Европейския съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.