1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всеки ветеринар с компютър до 2006 г.

Всеки ветеринар с компютър до 2006 г.

Лекарите ще могат да вземат машините и под наем

 

До края на тази година всеки ветеринар в България трябва да разполага със собствен компютър, за да покрие изискванията на Европейския съюз, съобщи вчера директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Жеко Байчев. В компютрите ветеринарите ще трябва да вписват данните на преглежданите от тях животни. Сега тази информация се съхранява само на хартия. Вероятно ветеринарите ще трябва да се снабдят с миникомпютърчета, които струват между 800 и 1300 лв.
    В близките месеци НВМС ще организира конкурс за изпълнител на обществена поръчка за доставка на компютрите. Все още не е ясен механизмът, по който лекарите ще ползват техниката. Възможно е НВМС да дава компютрите под наем, каза Байчев.
    След като компютрите бъдат доставени, НВМС ще избере фирма-изпълнител, която да инсталира в тях единна информационна система. Тя ще струва около 150 000 лв. Системата ще съдържа всички данни за отглежданите за месо и мляко животни, съобщи Байчев. Изграждането на модерна ветеринарна информационна система е едно от изискванията на Европейската комисия във връзка с предстоящото членство на страната ни в ЕС. Базата данни трябва да е готова догодина.
    141 кланици са били затворени от НВМС за периода февруари-май тази година, защото не са отговаряли на евростандартите, съобщи Байчев. От тях 42 са окончателно закрити, а 99 трябва да се модернизират, за да могат да работят. 8 от затворените кланици са били в столицата. 125 от преработвателните предприятия в страната са покрили изискванията на ЕС, съобщиха от НВМС.
    Българските предприятия от преработвателния сектор ще бъдат готови за присъединяването към Евросъюза през 2007 г., смятат представителите на Европейската комисия, който през миналата седмица направиха проверка на българските кланици. Сред основните проблеми на месопреработвателните ни предприятия ЕК е посочила начина на изследването на животните и хранителните продукти за болести и забранени съставки.
    Комисията настоява и България да изгради модерен екарисаж за ликвидиране на отпадъците от закланите за месо животни./novinar.net/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.