1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички имоти влизат в електронен регистър до 2015 г.

Всички имоти влизат в електронен регистър до 2015 г.

Реформата в системата на кадастъра и имотния регистър трябва да приключи до 2015 година

 

Реформата в системата на кадастъра и имотния регистър трябва да приключи до 2015 година, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра Цветен Боев. Дотогава в агенцията трябва да бъдат обединени всички данни, които се съхраняват в министерство на земеделието, техническите служби към общините, експлоатационните дружества, чиято дейност е свързана с ВиК, електрификация, газификация, като и данните в Агенцията по кадастър.

Ще бъде изградена информационна система за кадастъра и имотния регистър, която ще съдържа пълни и точни данни за границите и местоположението на имотите, основните им количествени и качествени характеристики, юридическите права и ограниченията върху имотите. Когато информационната система започне да функционира всеки ще може да получава от едно гише необходимата му информация за даден имот.

Преди три години Световната банка е отпуснала заем в размер на 33.5 милиона евро за изпълнението на проект "Кадастър и имотна регистрация", уточни Цветeн Боев. Една от основните цели на проекта е изграждането на национална геоинформационна инфраструктура. Проектът ще спомогне за създаването на институционална инфраструктура за гарантиране на правата върху недвижимите имоти и средствата за сигурността на сделките, с което ще се насърчат дългосрочните инвестиции./Dnevnik Online

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.