1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички видове прилепи в България са защитени от закона

Всички видове прилепи в България са защитени от закона

 

В България има 33 вида прилепи и всички са защитени от закона. Все още прилепите са слабо познати у нас, въпреки че са бозайници. Те биват пренебрегвани често, когато се оценява въздействието на даден проект върху околната среда и обитателите й. Това съобщават от Националния природонаучен музей (НПМ) при БАН, който има най-голям опит в изучаването на прилепите.

По инициатива на музея е иницииран  проект за опазването им. Подобно е положението и в съседна Румъния, затова с подкрепата на Холандското дружество за опазване на бозайниците в двете новоприети европейски страни стартира проект "Прилепи и ОВОС – механизми за изпълнение на Директивата за хабитатите и прилагане на Споразумението за опазване на прилепите в Европа при изготвянето на ОВОС в България и Румъния".

Проектът е двугодишен и е финансиран от холандското Министерство на земеделието, природата и качеството на храните, чрез плана за действие на BBI MATRA. Целите на проекта са да се изготви Методика за прилепите и ОВОС, която да служи както на експертите в РИОСВ/МОСВ, така и на самите експерти, които готвят доклади по ОВОС. Важно е страните да изградят специфичен капацитет относно методите и подходите за опазване на прилепите и техните местообитания при изготвяне на докладите по ОВОС.

Беше организирана и първата голяма среща по проекта за запознаване на представители на МОСВ, РИОСВ, Дирекциите на Националните и на някои от Природните паркове с особеностите на прилепите. На срещата беше представен самият проект и бяха обсъдени възможностите за подобряване съдържанието на методиката, която трябва да бъде официално одобрена от МОСВ и да се използва за улесняване работата на тези, които готвят и оценяват докладите по ОВОС/ЕО.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.