1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички язовири в страната са в добро техническо състояние

Всички язовири в страната са в добро техническо състояние

 

На 22 март се е получило свличане на сухия откос на яз. Малко Шарково с размери: дължина - 21,50 м, ширина – 11,40 м и дълбочина - 1,3 м. Направен е подробен оглед на мястото на аварията от специалисти на "Напоителни системи" ЕАД Ямбол и Гражданска защита. В момента се извършват замервания на деформациите на стената. Свлачищният участък е маркиран с колчета и е под непрекъснато наблюдение, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД.

Всички язовири в страната са в добро техническо състояние, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД. Изключение прави яз. "Тракиец", където на 14 март, вследствие на обилните валежи, се е получило свличане на сухия откос в лявата част на язовирната стена с дължина 100 м и на 3 м от кота корона.

Язовирите разполагат със свободен ретензионен обем с изключение на 9, които преливат, както и яз. Божурица и яз. Нановица 2, на които водното ниво е на кота преливник. Там, където условията позволяват, язовирите се изпускат контролирано,за което са предупредени общини и кметства.

На 24 март вследствие на обилни дъждове има скъсани диги на пет места на р. Черни Лом в землището на с. Априлово и седем в участъка на с. Г. Абланово и с. Гърчиново. Дунавските диги са в добро техническо състояние. Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, Плевен и Русе от 1-10 см, а в останалите региони Враца, В. Търново и Монтана водното ниво спада с 4-8 см.

По-голямата част от изградените корекции на реки на територията на страната също са в добро техническо състояние. Водното ниво в по-голямата част от тях е по-ниско от кота берма.

Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, както и Мъти вир – София, където вече е дигата е възстановена. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения.

В резултат на снеготопенето и обилните валежи подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.