1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички язовири в страната са в добро техническо състояние

Всички язовири в страната са в добро техническо състояние

 

Всички язовири в страната са в добро техническо състояние, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД. Изключение прави яз. "Тракиец", при който на 14.03.2006 г. се е получило свличане на сухия откос в лявата част на язовирната стена с дължина 100 м и на 3 м от кота корона вследствие на обилните валежи и земетресението станало същия ден.

На 22.03 2006 г. се получило свличане и на сухия откос на яз. Малко Шарково с размери - дължина 21,60,ширина 14,40 м и дълбочина 1,5м. Направен е подробен оглед на мястото на варията от специалист на "НС" ЕАД Ямбол и Гражданска защита. Извършват се в момента замервания на деформациите на стената, на пиезометрите и филтрацията. За следене движението на свлачищния участък същият е маркиран с колчета, които се наблюдават непрекъснато.

Всички язовири разполагат със свободен ретензионен обем с изключение на 9 броя, които преливат, а на яз. Божурица и на яз. Нановица 2 водното ниво е на кота преливник.Там, където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени общини и кметства.

Дунавските диги са в добро техническо състояние. Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, В. Търново, Плевен и Русе от 3-10 см, а в останалите региони Враца и Монтана водното ниво спада с 0-5 см.

По-голяма част от изградените корекции на реки  на територията на страната са в добро техническо състояние. Водното ниво в по- голяма част от тях е по- ниско от кота берма. На 24.03. 2006 г. на р. Черни Лом в землището на с. Априлово са се скъсали диги на пет места вследствие на падналите обилни валежи. Разрушения на берми, заливаеми тереси и диги  има по реките – Луда Яна, Елешица- Пазарджик, Марица, Стряма и Чая- Пловдив, Мити вир- София., където дигата вече е възстановена. Опасност представляват невъзсатновени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения.

Като резултат от снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски, Софийски и Пернишки регион са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти  на непрекъснат режим.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.