1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вторично замърсяване на храната със салмонела е причината за хранителния инцидент с деца в Кичево

Вторично замърсяване на храната със салмонела е причината за хранителния инцидент с деца в Кичево

Лабораторните изследвания показват, че източник на бактерията e заразоносителство от персонала

Служител на фирмата за кетъринг е замърсил вторично храната в детската градина в село Кичево, област Варна със салмонела ентеридитис. Това показват лабораторните изследвания на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна, които бяха взети от храната, кухненското оборудване и от персонала на детската градина в село Кичево и фирмата за кетъринг. Припомняме, че в края на миналата седмица 7 деца от детското заведение проявиха симптоми на хранително натравяне. Лабораторните изследвания показват, че източник на заразата не е храната, а заразоносителство от персонала на фирмата, която е изхранвала детското заведение. „Служителят е отстранен от работа за да му бъде извършено лечение, след което той ще бъде възстановен на работа“, каза д-р Камен Николов, началник-отдел в Българска агенция по безопасност на храните пред журналисти. Той увери, че кухните са проверени и храните, с които заразените работници са имали контакт, са бракувани и ще бъдат унищожени.

Заради зачестилите случаи на салмонелоза в града през последните месеци, действа Кризисен щаб от експерти към Българска агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в град Варна. Те следят постоянно епидемиологичната обстановка в района и предприемат необходими мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.