1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. WWF започва световна кампания срещу застрояването на защитени територии

WWF започва световна кампания срещу застрояването на защитени територии

 

Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване, съобщиха от организацията. В следващите седмици активисти и привърженици на WWF от цял свят ще изпращат имейли до премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев.

"България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, но тези богатства се разрушават непрекъснато. Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми", се казва в електронното писмо до българските власти.

Повод за кампанията са два емблематични случая на разрушаване на защитена българска природа по Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци, северно от село Шкорпиловци - най-големия пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои.

"Тези места са от европейско значение и българското правителство е задължено да осигури тяхната защита, не само заради всички българи, но и заради широката международна общественост. Затова ви призоваваме да прилагате съществуващото законодателство и да предприемете необходимите стъпки да осигурите реална защита на природните богатства на страната", се казва още в електронното писмо до премиера и главния прокурор.

Кампаниите на WWF, известни като "Панда Паспорт", провокират разрешаването на проблеми с опазването на природата в цял свят. Сред последните случаи е настояването пред полското правителство да увеличи територията на Национален парк Бяловежа – най-старата и запазена гора в Европа, искането към норвежкия премиер да не позволи изсичането на част от най-старата гора в Южна Скандинавия, както и призив към бразилското правителство да приеме по-устойчива енергийна стратегия до 2020 г., която няма да задълбочи промените в световния климат.

Днес започна кампания в Университетският клуб за екология и устойчиво развитие UNECO към Студентския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" /СУ/ срещу ограничения обхват на екомрежата "Натура 2000" в България.   

В двора на учебното заведение студентите разположиха плакати и палатки, които ще останат там поне една седмица. Настояваме за опазването на природата на България и за дългосрочна политика по отношение на природноресурсния потенциал на страната, заявяват студентите.    

Инициативата ще продължи с обществена дискусия, организирана от UNECO на 5 март в Аулата на СУ, съобщиха протестиращите./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.