1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Яне Янев: По САПАРД в Благоевградска област има куп безобразия

Яне Янев: По САПАРД в Благоевградска област има куп безобразия

От близо 50 проекта в областта две-трети са отишли не при хората, при които е трябвало, твърди депутатът от ОДС

 

Народният представител от ОДС Яне Янев заяви днес на пресконференция в Благоевград, че според негови разследвания съществуват различни видове корупционни практики по усвояването на ресурси от програмата САПАРД. В това отношение в Благоевградска област по думите на Янев "са се случили един куп безобразия". 

Депутатът представи пред журналистите няколко примера и обеща да продължи своите разследвания. Той заяви, че събраната и обобщена информация ще предостави на окръжния прокурор.

Според неговите твърдения има фирми, чийто проекти са били одобрявани и са получавали субсидии по САПАРД за по-малко от месец след официалната им регистрация. Той спомена за договорите на пет фирми. Янев счита, че техните проекти "нито са за обикновените хора, нито са насочени към аграрния сектор, нито за подобряване на жизнения стандарт в селски периферни райони". По думите на народния представител тези проекти са "на хора, които или са свързани с политическата олигархия, или са част от корпоративния бизнес в страната, или са мутри с бели якички". 

"Моят основен извод е, че от близо 50 проекта по САПАРД в областта две-трети са отишли не при хората, при които би било редно да отидат, а при тези категории бизнесмени", каза Янев.  Депутатът заяви още, че е убеден, че ще бъде създадена временна парламентарна анкетна комисия, за да се проучи цялостната дейност на Държавен фонд "Земеделие", в това число на програма САПАРД и на разплащателната агенция, за което е внесъл в Народното събрание искане в края на миналата седмица./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.