1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Явор Гечев: България има силен глас в ЕС

Явор Гечев: България има силен глас в ЕС

До 5 май трябва да се вземат спешни мерки, а след 5 юни трябва да се търсят дългосрочни решения за коридорите на солидарността

На втората си среща под шведско председателство аграрните министри от Европейския съюз обсъдиха националните стратегически планове по Общата селскостопанска политика. За България по-важна беше темата за вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна, дискутирана както на закрито заседание на Съвета по селско стопанство, така и на отделна среща с агрокомисар Януш Войчеховски и комисаря по търговия Валдис Домбровскис, в която участваха министрите от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Петер Кулгрен, министър на земеделието в Швеция, заяви: „По отношение на пазарите за аграрни продукти след руското нападение над Украйна съм доволен да кажа, че най-новите данни съвсем ясно показват, че нашата селскостопанска политика имаше стабилизиращо въздействие. Работихме много внимателно при тази криза и успяхме да смекчим най-тежките последствия. Европейският съюз не само успя да осигури собственото си продоволствие в тези тежки времена, но успя да даде своя значителен принос за световната продоволствена сигурност. И въпреки някои отрицателни последствия за граничещите с Украйна държави, подчертаваме, че Европейският съюз е солидарен с Украйна. Затова е и много важно мерките, които предприемаме в подкрепа на тези страни, да не доведат до негативни последствия за самата Украйна."

Коментар по темата направи и комисар Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони: „За трите най-засегнати държави Комисията отпуска компенсации в общ размер на 56 милиона евро, от които 10 милиона са за Румъния, около 17 за България и 30 милиона за Полша. Изчислихме тези суми на базата на констатацията, че все по-големи количества от украинския износ отиват в съседните държави. За България това се отнася най-вече за слънчогледовото семе, в Полша пристигат царевица и пшеница, както и в Румъния. Подобна е ситуацията в Словакия и Унгария. Основната причина за решението да се отпусне помощ е, че в някои от тези страни се получава свръхпредлагане."

В интервю за български медии служебният министър Явор Гечев посочи, че позициите са се сближили и че всички участници в Съвета са единодушни, че проблемът в пограничните държави е голям. Той допълни:

„Не е най-доброто решение единичното взимане на мерки. Ние казахме, че до 05 май трябва да се вземат спешни мерки, а след 05 юни трябва да се търсят дългосрочни решения, които ние, петте държави, познавайки добре региона, да се включим пряко в тях. България предложи при нормализиране на ситуацията на пазара да можем да сваляме съответните забрани и да пускаме продукция към различните държави. При нас констатираме последните три месеца завишаване на количествата сухо мляко, което е внесено в България, както и мед, затова е необходим допълнителен пакет, който ЕК да обследва, за да може в бъдеще, ако се създадат проблеми, да бъде реагирано. Ние не настояваме за крайност на мерките. Напротив, искаме коридорите да бъдат коридори и да сме солидарни по отношение на Украйна. Това, което се разбрахме е, че ще търсим устойчиво решение - за това настоява България. Различните държави поискаха допълнителни пакети от още 9 продукта, между които пилешкото месо, яйцата, ябълковият сок. Засега нямаме крайно решение. Комисията е подготвила вече 6 култури. Самата ЕК по нейно предложение е включила и слънчогледовото олио, защото е констатирала много големи натоварвания по отношение на европейския пазар.“

Както е известно, Европейската комисия подготвя втори пакет финансова помощ за България и другите засегнати страни, който се очаква да бъде в размер на 100 милиона евро. По думите на министър Гечев засега няма яснота колко пари ще получи България. Той изтъкна, че София не настоява за конкретна сума и допълни:

„Ние настояваме първо да бъдат решени проблемите с коридорите. Няма яснота как ще се разпредели този пакет. В следващите дни ще има срещи. Това, което се разбрахме е, че България активно ще участва в изработването на самите коридори. Мисля, че България има силен глас в ЕС.“

Накрая министър Гечев отново повтори, че България е приятелска държава на Украйна и ще остане такава. И че двете страни имат общи интереси в черноморския регион и в търговията като такава.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.