1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Язовир застрашава врачанско село

Язовир застрашава врачанско село

От общината вече са започнали работа по обезопасяването на водоема

Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура, пише dnevnik.bg. Местните жители се притесняват, че с настъпването на сезона на валежите водоемът може да се препълни, а предпазните му съоръжения са напълно разрушени още през 2014 г. и досега не са възстановени. Тогава язовирът преля и наводни няколко къщи. В момента течът през разрушения преливник е спрян, защото временно е прекратено изтичането от съседния язовир край село Три кладенци.

От общината вече са започнали работа по обезопасяването на водоема. Поставени са съоръжения тип сифон, които трябва да помогнат при евентуалното му преливане. Досега обаче не е направен проект за ремонт на язовира, не се знае и колко ще струва той. Областният управител на Враца Момчил Младенов уточни, че към момента няма опасност за живеещите в Лесура.

"20 участъка във Врачанска област са описани като опасни и ще поискаме помощ от междуведомствената комисия. Поискали сме да бъдат изпуснати язовирите до т. нар. мъртъв обем, преди пролетта", уточни Младенов.

От своя страна кметът на селото Евгени Димитров заяви, че преливникът е разрушен и спешно трябва да бъде ремонтиран. По думите му трябва да се постави кран, който да контролира изпускането на вода.

Язовирът е с дължина три километра. В него се влива оттокът от три водоема и евентуална висока вълна може да вдигне нивото на реката, която може да наводни десетки къщи.

Преди по-малко от месец от прокуратурата обявиха, че 81 язовира в страната са в предаварийно състояние, а в 205 има технически неизправности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.