1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Язовирът край село Домище прелива

Язовирът край село Домище прелива

 

Съществува  реална опасност язовирната стена край кирковското село Домище да се скъса и да залее новия път за Маказа.

Вследствие на  обилните дъждове миналата седмица микроязовирът край село Домище – "Кирковско", е прелял и има вероятност язовирната стена да се скъса, това предупреди кметът на граничната община. Двата преливника не могат да поемат събралата се вода, а самата стена на няколко места е накъсана. Пропадането й е на повече от пет метра, а остават около два метра до окончателното й срутване.

Според кмета на общината е необходимо да се изгради спешно трети преливник, да се направят насипи и да се укрепи отнесената част от стената. Водоемът с площ от 45 дка е собственост на фирмата "Земинвест" към Министерството на земеделието и горите. Фирмата вече е уведомена за състоянието на язовира край Домище чрез писмо от кметската управа.

На територията на страната няма селища без електрозахранване, водоподаване и телефонни връзки, съобщават от сайта на Гражданска защита. Нанесени са щети по пътната и инженерната инфраструктура в община Кърджали. Частично е съборена покривната конструкция и е наводнен първият етаж на къща в село Бели пласт. Нарушена е целостта на водосток по местен път за Крайно село.

Вследствие повишеният отток на река Джерман са подкопани праговете в района на регулацията на град Сапарева баня.
В село Светля, община Ковачевци, се е активизирало свлачище, което е предизвикало срутване на стопанска сграда в частен имот.
Вследствие прииждането на река Ерма в района на кв. "Мурговица", град Трън са подкопани устоите на моста над реката, свързващ квартала с останалата част на града.

В резултат на обилните валежи през последните няколко дни се е получило затлачване на отводнителен канал, преминаващ през село Мечка и продължаващ през земеделските земи до заустването на река Дунав. Вследствие на това прииждащата вода е заляла прилежащите около канала улици и терени.

Екипи на МДПБА, НС "ПБЗН", "ВиК" и други структури извършват аварийно-възстановителни работи в засегнатите райони.  Жертви и пострадали няма.
 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.