1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Язовирите стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД са в добро техническо състояние

Язовирите стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД са в добро техническо състояние

 

Дунавските диги са в добро техническо състояние, нивото на река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и Русе с 0-18 см., сочи справката на "Напоителни системи" ЕАД.

В момента работят 28 отводнителни помпени станции. Язовирите стопанисвани от  "Напоителни системи" ЕАД също са в добро техническо състояние. Продължават сгъстените наблюдения на язовирите Тракиец и Малко Шарково. Всички язовири разполагат със свободен ретензионен обем с изключение на 9, които преливат. Там, където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени Гражданска защита и съответните общини.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ "Видин –Кошава" е монтиран допълнително още един агрегат. От "Напоителни системи" ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с. Ботево.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.