1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Язовирите, стопанисвани от Напоителни системи ЕАД са в добро техническо състояние

Язовирите, стопанисвани от Напоителни системи ЕАД са в добро техническо състояние

Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 8 броя, които преливат в момента

 

Към 19.04.2006г. язовирите стопанисвани от "Напоителни системи "- ЕАД са в добро техническо състояние. На 14.03.2006 год.  на яз.Тракиец се получи свличане на сухия откос в лявата част на язовирната стена в зоната между короната и бермата на кота 245.00м. Причината е пълно водонасищане на глинестите материали, които изграждат приоткосните части на стената получено от обилните валежи. Регистрирано е  и земетресение със степен 3.8 по скалата на Рихтер станало същия ден. Свличането е повърхностно и няма опасност от скъсване на стената.  На 22.03.2006 г. се получи свличане и на сухия откос на яз.Малко Шарково, което също не застрашава стабилитета на стената. Направен е подробен оглед на мястото на аварията от специалисти на "НС" ЕАД Ямбол, ГЗ и др.

 И на двата язовира се извършват в момента замервания на деформациите на стената, на пиезометрите и филтрацията през стената.Сгъстените наблюдения и замервания на яз.М.Шарково и яз.Тракиец продължават!

 Всички язовири разполагат със свободен  обем за ретензия с изключение на  8 броя, които преливат в момента.

Там, където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени Гражданска защита и съответните общини.

Във връзка със заповед на ДНСК гр.София и на основание чл.142 от Закона за водите започва изпускане на  водни маси от яз.Шумен през основния изпускател.

Към 19.04.2006г. Дунавските диги са в добро техническо състояние.До момента няма прелели и скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД  клон Видин. Нивото   на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин,   Враца,   Монтана ,    Плевен,     В.Търново  и Русе с  0,02 м /пункт гр.Видин/ до 0,10м / пункт  ПС АЕЦ Козлодуй/  и 0,05 м при пункт Д.Цибър. Достигнато  е кота  водно ниво 34,28 м на пункт гр.Видин /повишение 0,02 м спрямо 18.04./, като  при ВН 33,85 м се задейства  аварийния план на действие. Извършва се денонощно наблюдение на дигите и коригираните реки в зоната на подприщване. При даден сигнал се прави оглед и се вземат предпазни мерки.

Водното ниво в реките Огоста и Скът  все още не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им в района на НС ЕАД клон Враца. Извършва се денонощен обход.

 Поради рязко покачване на водното ниво в р.Дунав  се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки в зоната на подприщването – в района на НС ЕАД клон Плевен се наблюдава  леко увеличение на подприщването – на р.Вит-5,5км, на р.Искър подприщването е 6,5 км,а на Осъм –7,5 км.Извършва се обход на дигите, поради  подприщване и преовлажняване по цялата дължина  и заблатяване на низините откъм сухия откос и  в района на НС ЕАД клон Русе . Извършено е и локално надзиждане на критични зони  в участък "Тутракан-Бръшлян".На дига до ПС Калимок е открита дупка на язовец, която в момента се обработва.

Към 19.04. работят 30 броя отводнителни  и отводнително-напоителни помпени станции по утвърден график в района на НС ЕАД по р.Дунав.              По-голяма част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро технически състояние. Водното ниво в по-голяма част от тях е по- ниско от кота берма. Където е необходимо се извършват  ремонтни работи по разрушените диги.Обща дължина на разрушените диги и контрадиги в района на НС ЕАД Търговище е 197,00м. Размерът на нанесените щети  възлиза на 117 453 лв.         Разрушения на берми, заливаеми тереси и диги има по реките –Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая –Пловдив, Мъти вир – София / вече възстановена дига /.

В техническото състояние  на коригираните участъци на реките в района на НС ЕАД гр.София няма промяна . Продължават аварийно-възстановителните работи по отнесена берма  и дига на р.Лесновска. и се почиства коритото.

Опасност представляват  невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на "Напоителни системи "- ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим.Оборудвани са аварийните складове при ОПС Видин-Кошава, ОПС Чобан Кюприя1,ОПС Пчелина. Готовност има за оборудване на склад и на ОПС Кутово.

Предприети са мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове на   клоновете  на Напоителни системи ЕАД по р.Дунав , включително и готовност  за действие в III- та  степен "Опасност от преливане"!

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.