1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Йордан Войнов: Обекти на хлебопроизводители, които не отговарят на европейските изисквания, ще се затварят

Йордан Войнов: Обекти на хлебопроизводители, които не отговарят на европейските изисквания, ще се затварят

Снимка:

Днес в Пловдив се откри Регионалната дирекция на Българската агенцията по безопасност на храните

На хлебопроизводството у нас ще му бъде доста трудно, тъй като секторът не е достатъчно реформиран засега, както е при млекопреработвателните и месопреработвателните предприятия. Това каза в Пловдив директорът на Българската агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от Агенция "Фокус".

За новата агенция е важно да установи какво е реалното състояние на този сектор, за да се предприемат съответните мерки по унифицирането му, каза Войнов. Ще се следи за сградофонд и оборудване, защото в това отношение хлебопроизводителите изостават. Тези обекти, които нямат потенциал да отговорят на европейските изисквания, ще бъдат затворени, каза Войнов. На останалите ще бъдат направени предписания в съответни срокове да бъдат приведени условията в тях в съответствие с изискванията. В новата агенция по храните задължително ще има Център за оценка на риска, като на базата на него ще се предприемат съответни действия по отношение на зеленчуците.

Засега вървят и проверки на зеленчуците за пестициди. Благодарение на България се е наложила промяна на Регламент (ЕО) № 669/2009, каза Войнов и поясни, че досега в него е имало вратичка, която някои умело са използвали. На базата на нашите констатации за Йордания и на база на констатациите на Франция, която установи фураж от Китай със забранена субстанция, в момента се променя този регламент. Докато се промени обаче  всички продукти от трети страни, които влизат в България, ще бъдат изследвани, каза Войнов. Горещият телефон за сигнали е 62 62 55 с код за Пловдив 032. На входа на дирекцията има и пощенска кутия.

Днес Йордан Войнов откри в Пловдив Регионалната дирекция на Българската агенцията по безопасност на храните, начело с д-р Светозар Василев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.