1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Йоздемир: Фермерите в Германия се чувстват изоставени

Йоздемир: Фермерите в Германия се чувстват изоставени

На среща с граждани в градчето Ерленбах близо до Щутгарт министърът посочи погрешната според него аграрна политика през последните десетилетия като причина за фермерските протести

На фона на продължаващите протести на германските фермери, земеделският министър Джем Йоздемир показа разбиране към тяхната ситуация и предупреди за засилващо се разделение в обществото. 
 
Според Джем Йоздемир, в страната трябва да се проведе сериозен дебат за ролята на селското стопанство, тъй като има голямо разминаване между интересите на потребителите и тези на фермерите. Едните искат по-хуманно отношение към животните, повече екология и биологично разнообразие, но не пазаруват така, въпреки че могат да си го позволят. "Ако искаш по-хуманно отношение, трябва да платиш съответната цена за месото", изтъкна Йоздемир.
 
На среща с граждани в градчето Ерленбах близо до Щутгарт министърът посочи погрешната според него аграрна политика през последните десетилетия като причина за фермерските протести. Според него спорът за субсидиите за горивата е метафора за цялостното недоволство, което не се ограничава до последните две години, откакто той е начело на земеделското ведомство. За сгрешената аграрна политика не са виновни само Зелените, но най-вече Християндемократите, изтъкна Йоздемир и посочи, че не той е призовавал за ниски цени и масово производство за световните пазари. Според него в германската селскостопанска политика дълги години водеща е била една философия, която не зачитала реалността.
 
В Ерленбах министърът поиска повече средства за фермерите, които осигуряват прехраната и опазват природата. "Щом нашето общество се възползва от постиженията на стопаните, едно благодаря не е достатъчно", каза той. В началото фермерите го посрещнаха с освирквания, за да изразят своя протест срещу плановете на правителството да съкрати субсидиите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.