1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юлия Кльокнер представи равносметка за последните 4 години

Юлия Кльокнер представи равносметка за последните 4 години

Особено безпокойство предизвиква развитието на цените за селскостопанските площи

Състоянието на аграрния сектор в Германия представи земеделското министерство в Берлин. В доклада се прави равносметка за последните 4 години и се посочват актуалните предизвикателства, целите и мерките за тяхното осъществяване.

Данните от доклада показват, че в сектора работят около 4 милиона 700 хиляди души, които генерират 194 милиарда евро годишно. Това е близо 7 процента от германската икономика. Всяко девето работно място в страната е свързано директно или индиректно със селското стопанство и хранителната индустрия.

По думите на министър Юлия Кльокнер структурните промени в сектора продължават, макар и с по-бавна скорост. За периода между 2010 и 2016 година броят на фермите е намалял с близо 24 000 до малко над 275 000. При представянето на доклада Кльокнер призна, че тези данни са остарели и не отразяват най-новото развитие, предизвикано от редица нови екологични и производствени изисквания. В тази връзка е и обобщението за фермерските доходи. През стопанската 2017-2018 година всеки работещ в сектора е имал средно по 37 000 евро, с 18 на сто повече, отколкото през предишните пет години. Прогнозата за приключващия сезон показва, че този път доходите ще са по-малки.

Особено безпокойство предизвиква развитието на цените за селскостопанските площи. Между 2009 и 2018-та те са се покачили повече от двойно, особено в източните провинции.

По въпроса за актуалните фермерски протести Кльокнер изтъкна, че не е правилно стопаните да бъдат обвинявани за всички проблеми в екологията. Въпреки това тя държи на своите изисквания за по-малко торове и препарати, за да може Германия да изпълни задълженията си за намаляване на вредните емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.