1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юнионбанк държи над 60 процента от заемите срещу складови записи

Юнионбанк държи над 60 процента от заемите срещу складови записи

По традиция и тази година трезорът ще реинвестира печалбата си

 

Юнионбанк държи над 60% от пазара в кредитирането срещу складови записи. Това каза новоизбраният председател на Надзорния съвет на Юнионбанк Емануил Манолов. През 2003 година отпуснатите кредити на производители и търговци на зърно срещу складови записи са над 70 броя на обща стойност над 7.250 млн. лева, а през тази година - над 110 броя за над 10.7 млн.лева, което означава ръст от над 45%, каза той. Според него Юнионбанк е била първата банка, която предлага този вид заеми и това предопределя водещото й място в този сегмент.

Кредитирането срещу складови записи е от жизнена важност за производители и търговци, обясни още той. То им дава финансови средства за есенните и раннопролетните земеделски работи. Без този вид заеми производителите продават, както се казва на техен жаргон, "на харман" при много ниски цени, които трудно им покриват бъдещата сеитба.

Трайна е ориентацията на Юнионбанк в кредитирането на малки и средни предприятия, каза още Манолов. Големите фирми отдавна са клиенти на големите банки, като в момента тече слаб процес на преразпределение.

Банкирането на дребно се превърна в арена на ожесточена конкуренция и банките от челната десятка си разпределиха и този сегмент от пазара, коментира още Манолов. Въпреки това от началото на новата година Юнионбанк ще обърне сериозно внимание на банкирането сред гражданите. Предстои да изградим офиси за retail banking на няколко места в София, а после и в останалите големи градове. Подготвяме пакет от атрактивни банкови продукти, който ще бъде оповестен през януари, каза шефът на НС на банката.

Юнионбанк е една от петте български банки, включени в системата "Експрес-М" на "Банксервиз", която дава възможност само за няколко секунди да се изпратят на територията на страната до 5 000 лв. обясни Манолов.
Преводът е много удобен, защото не се изискват сметки, наличие на дебитни или кредитни карти и не се попълват формуляри. Необходима е само личната карта на изпращача, който дава данните си на банковия служител.
По желание може да добави ключова дума на превода, която после съобщава на получателя. Той от своя страна пък трябва да знае освен нея и кода на трансфера. С тези данни и с личната си карта получателят ще вземе преведената сума.

Таксите за превод поема само изпращачът. За суми до 100 лв. например се плащат 2 лв. Трансферът на 500 лева излиза 10 лева.

Юнионбанк успешно реализира две необезпечени облигационни емисии, което е признак за високото доверие, с което банката се ползва сред финансовите среди в България, каза още Манолов.

Успешно продадохме и втората си емисия с номинална стойност 10 милиона евро, на която водещи мениджъри бяха Райфайзенбанк /България АД/ и Търговска банка "Алианц България" АД, а ко-мениджър - Обединена българска банка. Емисията е за срок от пет години при годишен фиксиран купон 7.20 на сто, платим на всеки 6 месеца. Номиналната стойност на една облигация е 1000 евро. Първата емисия, с номинална стойност 5 милиона евро и срок от три години, беше емитирана през май 2003 г.
Според Манолов цената, която банките плащат, за да се финансират на вътрешния пазар, все още е по-висока от цената, плащана за финансиране отвън.
И след приключване на тази финансова година по утвърдила се традиция Юнионбанк няма да разпределя дивиденти, а ще реинвестира цялата си печалба, която след облагане с данъци очакваме да е около 5 милиона лева, прогнозира банкерът.

За 2003 г. печалбата в размер на  4.458 млн. лв. след облагане с данъци също се задели във фонд "Резервен" на банката, в която акционер с 15% дял е Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/./monitor.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.