1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юнионбанк дава 85 процента от цената на зърното в заем

Юнионбанк дава 85 процента от цената на зърното в заем

Доайенът на кредитирането срещу залог на складови записи обяви условията си

 

Доайенът на кредитирането срещу залог на складови записи Юнионбанк, дава 85 процента от цената на зърното в заем, като заемът се отпуска до 5 дни след представянето на необходимите документи. Това каза Кирил Чалтаков, главен експерт в отдел "Корпоративни клиенти" на банката. Банката е първият трезор, който започна да раздава подобни кредити и сега държи 60% пазарен дял.

Първите кредити са договорени от "Юнионбанк"през 2001г. и интересът към тях нараства с всяка следваща година. Ръстът на кредитите от 2002 г. надвишава неколкократно тези от 2001г., кредитите от 2003 г. нарастват с над 50% спрямо 2002 г., а през 2004 г. - със 122% спрямо предходната, каза още Чалтаков. Очакването за тази година е за увеличения на кредитите предоставени срещу складови записи. Това се обуславя и от непрекъснато лицензиращи се нови публични складове и  нарастване доверието към тях от страна на  вложителите на зърно, обясни експертът. Особено важна роля играе и Държавната комисия по зърното и фуражите, която постоянно провежда контрол по начина на съхранение на зърното в публичните складове и зърнохранилищата, добави той.

ТБ "Юнионбанк" АД предлага бърза и олекотена процедура, изискваща минимален набор от документи и изключително благоприятен лихвен процент, каза още Чалтаков. Няма ограничения за броя на складовите записи, които могат да бъдат заложени. Предвидена е и възможност  да се използват средствата по Ваша преценка и да изберете най-подходящото време за покупка или продажба на зърно за постигане на по-добра цена.

Клиентът трябва да е сключил договор и да разполага със складови записи за влог на зърно (пшеница, ечемик, царевица или слънчоглед), издадени от лицензирани публични складове, с които ТБ "Юнионбанк" АД работи, обясни Чалтаков.

Пазарната цена на зърното се определя според котировките на Софийска стокова борса и пазарните условия, размерът на заема конкретно зависи от количеството зърно от складовия запис и качествените показатели на зърното. Срок на кредита е в зависимост от срока на складовия запис, а срокът за отпускане е до 5 работни дни след представяне на всички необходими документи. Особеното на този вид заеми е, че те се погасяват еднократно на падежа. Кредитирането срещу залог на складови записи е специфичен продукт, предназначен за производители и търговци регистрирани по Закона за съхранение и търговия със зърно.

Обезпечението е залог на складови записи, които дават възможност кредиторът веднага да сложи ръка на зърното при неплащане от страна на зърнопроизводителя или търговеца на зърно./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.