1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юнионбанк отпуска зърнокредити срещу складови записи

Юнионбанк отпуска зърнокредити срещу складови записи

Размерът на заемите е до 500 хил. лева

 

МКБ Юнионбанк, която е част от германската банкова група "Байерн ЛБ", отново пуска зърнокредити срещу складови записи. Размерът на заемите е до 500 хил. лв. Кредитната институция финансира до 85% от пазарната цена на зърното (според котировките на Софийска стокова борса и пазарните условия). Лихвата, при която се отпускат зърнокредитите срещу складови записи, е 7.5%.

Няма ограничения за броя на складовите записи, които могат да бъдат заложени. Банката допуска използване на средствата по преценка на кредитополучателя, както и избор на най-подходящото време за покупка или продажба на зърно за постигане на по-добра цена.

При този кредитен продукт няма изискване получателят на заема да представя годишни отчети за финансовото си състояние, копие от данъчна декларация, съдебна регистрация и други документи. Достатъчно е клиентът да е сключил договор и да разполага със складови записи за влог на зърно (пшеница, ечемик, царевица или слънчоглед), издадени от лицензирани публични складове, с които банката работи. Срокът на заема е в зависимост от срока на складовия запис. Погасяването става еднократно на падежа.

"МКБ Юнионбанк има пазарен дял от около 65% при зърнокредитите срещу складови записи", каза председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк Мария Илиева. По думите й финансирането срещу складови записи е изключително подходящо алтернативно решение на проблема с достъпа до оборотно кредитиране, което
изпитват производителите на зърно в страната. "В същото време този продукт дава на нашите клиенти, които се занимават с отглеждане или преработване на зърнени култури, възможност да изчакат най-доброто време за продажба на реколтата. Не на последно място използването на складови записи облекчава сделките по покупко-продажба на зърното, без да се изисква физическото преместване на стоката", допълни Илиева./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.