1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Южен поток" си купува 360 дка горски фонд от Министерство на земеделието

"Южен поток" си купува 360 дка горски фонд от Министерство на земеделието

Сделката е извършена ден преди подаване оставката на правителството

Ден преди да подаде оставка – на 22 юли т.г., правителството на Пламен Орешарски е продало на дружеството "Южен поток България" близо 360 дка горски фонд близо до Варна пише dnevnik.bg. Сделката, за която съобщи сайта "Биволъ" при проверката на "Капитал" в имотния регистър е потвърдена. Била е сключена от Министерството на земеделието и храните, а цената, на която са продадени терените, е малко под 13.2 млн. лв. Това означава, че "Южен поток България" е купил земята за около 37 лв. на кв.м.

Тази цена изглежда прекалено ниска, като се има предвид, че други терени, през които ще минава сервитутната зона на газопровода, бяха продадени преди година на около в пъти по-високи цени.
Освен че е в последната минута и стойността е ниска, има и друг проблем.

Дружеството "Южен поток България" има 50% руско участие (на "Газпром"), а преди няколко месеца парламентът популистки забрани притежаването на земя от чужденци и търговски дружества, в които съдружници са чужденци. Има и изключения за ратифицирани договори, но споразумението за газопровода е минало през депутатите с по-малко от нужните гласове. Управляващите упорито твърдят, че проблем няма, но юристи са категорични, че "Южен поток България" купува и притежава земята незаконно.

Справка с кадастралните карти на района, в който се намират продадените терени, показва, че те са в непосредствена близост до плажа "Паша дере" и газокомпресорната станция "Варна". Според представените до момента проекти именно "Паша дере" е мястото, където на сушата трябва да излезе морското трасе на газопровода "Южен поток". След разширяването си газокомпресорната станция също ще се превърне в част от проекта.

В отговор на въпроса на какво основание са били продадени въпросните терени от държавния горски фонд от Министерството на земеделието и храните се позоваха на чл.79, ал.2, т.1 от Закона за горите. Според неговия текст поземлените имоти в горски територии, чието предназначение е променено и за които дължимата цена е платена в срока, "се продават на лицето, по чието искане е станала промяната на предназначението". От този отговор става ясно, че както промяната в предназначението на земите, така и тяхната продажба са станали по искане на "Южен поток България". С равни дялове в дружеството участват Българският енергиен холдинг и руското дружество с преобладаващо държавно участие "Газпром".

"Пазарната оценка на продадените имоти е определена от независим оценител в съответствие със Закона за горите", а "договорът за покупко-продажба е подписан от представляващите "Южен поток България" АД" и министъра на земеделието и храните, съобщиха още от пресцентъра на ведомството.

На въпрос за сделката Орешарски отговоря уклончиво: "По отношение на "Южен поток" нямам спомен, мисля, че тази година Министерският съвет не е взимал никакви решения. В това число и на последното заседание не е взимано такова решение".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.