1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За 20 нови случая на нередности по програма САПАРД съобщава Агенция „Фокус”

За 20 нови случая на нередности по програма САПАРД съобщава Агенция „Фокус”

101 са случите, твърди standartnews.com

 

За периода от назначението на новото ръководство на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) са регистрирани 20 нови случаи на нередности по програма САПАРД, в 11 от случаите нередностите са регистрирани като опити за измами и са били установени след вътрешни проверки от служителите на фонда, каза на пресконференция във фонда изпълнителният директор Атанас Кънчев, предаде Агенция „Фокус”. Всички мерки по плана за действие по САПАРД са завършени, съобщи той. Предстои одитна мисия на ЕК у нас по действие на плана.

Кънчев обясни, че става дума за открити несъответствия по критериите за финансиране по програмата. Най-често това са предоставени документи с невярно съдържание, констативни протоколи и други. В този период има и 9 издадени изпълнителни листове за възстановяване на средства от външни контролни институции. По нареждане на Кънчев са били предоставени 9 проекти за допълнителни проверки от страна на ДАНС. От ДФЗ предлагат да бъде уточнено в Закона за земеделските производители какво значи „свързаността на лицата”, което засега не се третира правно. ДФЗ предлага да се добавят нови точки като свързани лица да бъдат съпрузите и роднини и др. Като цяло по програмата остават за плащане близо 360 млн. лв. От спрените мерки това са 552 проекти със субсидия над за 226 млн. лв., като за момента са разплатени около 60% от общата субсидия.

За нови 101 случая със съмнения за злоупотреби по програма САПАРД  твърди standartnews.com. 51 от случаите са свързани с представяне на фалшиви фактури и оферти, обясни зам.-председателят на фонда Константин Паликарски. В останалите 50 случая са били заплатени много по-високи субсидии от нормалното. Ако един трактор към момента на отпускане на парите е струвал 1000 лв. например, то за него са били платени 1500, обясни Паликарски. Той обаче уточни, че при тези случаи засега няма данни за представяне на фалшиви фактури или оферти.

Възможно е да има съучастие на бивши служители на програма САПАРД  при незаконните проекти, но това не е доказано до момента.

Случаите ще бъдат предадени на прокуратурата, откъдето ако докажат нарушенията, ще подадат сигнал и в ОЛАФ.

Управителният съвет на фонд Земеделие се очаква да одобри тази вечер изпълнението на плана за действие за възстановяване на плащанията по програма САПАРД.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.