1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За безконтролна сеч в Пазарджик сигнализират организации

За безконтролна сеч в Пазарджик сигнализират организации

 

Международната природозащитна организация WWF и Съюзът на лесовъдите ветерани в Пазарджишка област предупреждават за безконтролна сеч в  региона.

Според инж. Георги Петканин, председател на Съюза на лесовъдите ветерани в област Пазарджик ежедневно от лесничействата на Чехльово, Ракитово, Селище и Държавната дивечовъдна станция Чепино се изнасят 20 – 30 кубични метра елитна дървесина от бял бор, смърч и ела. Не се  спазват  процедурите по Закона за горите и не  се заплаща дървесината.

Фирмите, извършващи сечта, не са представили писмено позволително, няма маркировка на дървесината, посочва още инж. Петканин и допълва, че фирмите обявяват, че работят на базата на договор с Oбластния управител. Според  договора трябва да се прочистят речните корита, но на терен се изсича цялата крайречна гора с 50-метрова ивица край нея, което няма никакво отношение към наводненията.

"Почистването" в тези места само увеличава ерозията и риска от повреждане на подпорни стени на пътищата в близост до реките, се казва в писмото до медиите.

В него се предупреждава още, че договорите на Oбластните управители с фирмите, които секат, са типови и засягат цялата страна. Не се взимат под внимание сечи на крайречни гори, заради които са обявени защитени зони от мрежата Натура 2000.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.