1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За два месеца е укрит ДДС за около 200 000 лева

За два месеца е укрит ДДС за около 200 000 лева

Далаверата е осъществявана на митницата в гр. Сандански

 

Съпругът на депутатката от НДСВ Теодора Дренска - Цанко Дренски, ще бъде съден по станалата известна преди 2 години "мазна афера" с внос на рапично олио от Гърция. Разследването по случая е приключило и Благоевградската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Дренски и още трима негови съучастници - Георги Стоянов, Лъчезар Петков и Живко Карадалиев. Те ще трябва да отговарят за укриване на ДДС в размер на близо 200 000 лева.

Според тезата на обвинението случаят датира от юни 1998 г., когато Дренски договорил внос на рапично масло с гръцка фирма при цена 765 щ. дол./т. При преминаването на товара през ГКПП Промахон всичко било наред. На вътрешната митница в гр. Сандански обаче нещата се променяли. Там шофьорите на цистерните с олио били чакани от Петков или Стоянов и упътвани към складовете на Дренски, където понякога бил и Карадалиев. Междувременно фактурите за стоката били подменяни с други. Всичко било еднакво с тази разлика, че на новите фактури пишело, че олиото струва 300 марки/т, вместо реалните 765 щ. дол./т Експертиза установила, че подписите под тях са фалшиви и имитират тези на гръцките търговци, от които олиото било купувано.

Според данните по делото за два месеца - от 16 юли 1998 г. до 17 септември 1998 г. четворката, начело с Дренски, успяла да скрие ДДС в размер на 183 069 лева.

Обвиняемите и до момента не се признават за виновни, а Дренски и Карадалиев категорично отричат да са взели участие в престъплението. Единствено Петков е разказал как точно е ставала измамата и кой с какво е участвал в нея, което ще бъде взето предвид при постановяване на присъдата му. Четиримата ще отговарят за укриване на данъци в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление е 10 г. затвор и глоба до 20 000 лева.

Делото по случая започна през август 2005 г., когато Дренски, Петков и Стоянов бяха арестувани. Те изкараха в килиите по 3 дни, след което Дренски се закани да разбие обвинението и да каже кой има интерес от атаката срещу него. Междувременно в ареста попадна и офицер от РЗБОП Мирослав Писов, чиято съпруга се нае за адвокатства на Дренски. Твърдеше се, че той е бъркал в информационния масив на МВР, за да помогне на жена си по случая. Това обаче не бе доказано.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.