1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За изминалата седмица БАБХ извърши 2119 проверки в цялата страна

За изминалата седмица БАБХ извърши 2119 проверки в цялата страна

Издадени са 224 предписания

За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните са извършили близо 1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2051 по текущ  официален контрол и 68 по сигнали и жалби на граждани.
 
Вследствие на инспекциите са издадени 224 предписания и са съставени  21 акта за установяване на административно нарушение. 1 обект е с временно преустановена дейност.
 
Спрени от реализация са 245,32 кг. бисквити, 31,40 кг. хималайска сол и 23 плодови напитки за несъответствия в етикета съгласно Наредба 9. Възбранени и насочени за унищожаване са 40,45 кг. месни заготовки с изтекъл срок на годност, 328,11 кг. говеждо месо, субпродукти и месни заготовки, които са били с неизвестен произход, без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 34,82 кг.  риба за неправилно съхранение и изтекъл срок на годност и 53 яйца за без маркировка.
 
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
 
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 492 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 10  предписания и 1 акт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.