1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За килограм картофи даваме левче

За килограм картофи даваме левче

 

През последната седмица цените на повечето зеленчуци се вдигнаха. За кило картофи вече ще даваме левче. Патладжаните и тиквичките скочиха с 15 на сто за седмица. Само преди няколко дни цената беше 70-80 ст. За толкова пари  в момента картофи могат да се намерят само на едро от борсата. Килото там беше  55-60 ст. Производителите коментираха, че въпреки излизането на новата реколта, цената няма да падне. Тази година реколтата е много слаба. Още при цъфтежа жегата е съсипала растенията. Картофите, които все пак успяха да вържат плод, не можаха да се налеят и са много дребни. Според  производителите тези картофи трудно ще могат да издържат до края на зимата. Малко са общините, които са получили  що-годе добра реколта от картофи тази година. Новата реколта става само за прясна консумация, а след няколко месеца ще може да се ползва само като фураж за животните.
Освен картофите нагоре вървят и цените на патладжаните и тиквичките. Сините домати поскъпнаха с 5 до 10 ст. на килограм и в магазините вече се продават за около 70 ст. Повечето от тях са отгледани в оранжерии, което оскъпява производството им, затова е нормално и цените им в магазините да са по-високи. Зеленчукът ще продължава да поскъпва, защото времето му за зреене вече отминава.
По тази причина е и скока в цената  на тиквичките. Килото им достигна 80-90 ст. на едро. В магазините пък се търгуват между 1,10 и 1,30 лв.
Заради топлото време зеленчуците тази година узряха по-рано, а  времето, в което се берат, намаля с близо две седмици. Падналите валежи в някои части от страната може да спасят част от зарзавата, но цените едва ли ще паднат чувствително.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.