1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За обвързани с производството субсидии се застъпват повечето земеделски министри от Европейския съюз

За обвързани с производството субсидии се застъпват повечето земеделски министри от Европейския съюз

Водещата сила в искането са държавите от Вишеградската група

За обвързани с производството субсидии се застъпват повечето земеделски министри от Европейския съюз. Това стана ясно по време на поредния Аграрен съвет в Брюксел.

Водещата сила в искането са държавите от Вишеградската група – Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Към тях се присъединиха и страни като Италия, Испания и Франция, които също настояват за обвързани плащания. С тях страните се надяват да защитят по-добре някои земеделски сектори и определени региони.

По време на дискусията за бъдещето на Общата селскостопанска политика аграрните министри от посочените страни посочиха, че разширяването на обвързаните плащания трябва да стане на доброволни начала, като националните правителства да имат правото самостоятелно да определят точната финансова рамка.

Към искането се присъедини и Австрия, където в момента, с малки изключения, няма обвързани плащания. На противното мнение са обаче Холандия, Люксембург, Ирландия, Дания, Швеция и Германия. Германският министър Кристиан Шмит изтъкна, че подобен подход ще доведе до изкривяване на конкуренцията между държавите-членки и до негативни последствия за развиващите се страни, за които Европейският съюз изнася голяма част от продукцията си. Затова Шмит настоява за по-строга общоевропейска рамка, която обаче да дава на отделните страни възможност да проявят гъвкавост при определянето на селскостопанската политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.