1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За първа година връчват призовете „Кмет на България“ и „Кмет на Европа“

За първа година връчват призовете „Кмет на България“ и „Кмет на Европа“

Право на участие имаха всички избрани и действащи кметове за мандат 2011-2015 г.

С церемония по връчване на наградата „Кмет на годината“ приключи  конференцията „Българските общини 2020“ и тридневното изложение “Празници, традиции, обичаи и туризъм“, в което се представиха 30 общини.  За пръв път тази година бяха връчени два нови приза: „Кмет на Европа“ и „Кмет на България“. Наградите бяха разпределени в 14 категории, съответно за: голяма, средна и малка община.

За кмет на годината, в мандата 2011 - 2015-та, бяха избрани кметовете на Стара Загора – Живко Тодоров, Панагюрище – Никола Белишки и Сливница – Васко Стоилков.

Новият приз „Кмет на България” взе кметът на Столична община Йорданка Фандъкова,  „Кмет на Европа” е  кметът на Бургас Димитър Николов.

В категорията „Кмет на гражданите“  се класираха кметовете на Луковит – Иван Грънчаров, Поморие – Иван Алексиев и Варна – Иван Портних. „Иновации, наука и образование", „Популяризиране на местния туризъм” и „Здрави жители" бяха някои от останалите категории.

Официалното връчване на наградите се състоя със специалното участие на Елмар Брок, председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент и Джордж Кремлис, ръководител на ГД „Околна среда” на ЕК. Участие взеха и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, и на  организаторите - „Бранд Медия България” и  портала Кмета.бг, с изп. директор Боян Томов. На конференцията преди връчването на наградите министър Десислава Танева първо за Агро ТВ съобщи новината че МЗХ и ДФЗ са взели решение срокът на общините за изпълнение на проектите от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. и подаване на заявки за плащане да бъде удължен до 15 октомври.

Автор: Ваня Манолова

Подробности очаквайте по телевизия Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.