1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За стабилна и дългосрочна политика в сектора на биогоривата настояват от фермерската организация КОПА и КОДЖЕКА

За стабилна и дългосрочна политика в сектора на биогоривата настояват от фермерската организация КОПА и КОДЖЕКА

След 2020 година Европейският съюз ще трябва да разчита на биогорива от полски култури

За стабилна и дългосрочна политика в сектора на биогоривата настояват от фермерската организация КОПА и КОДЖЕКА. Тема на предстоящите тристранни дискусии между европейските институции е бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

"След 2020 година Европейският съюз ще трябва да разчита на биогорива от полски култури, за да постигне амбициозните си цели за намаляване на вредните емисии от транспорта", изтъква Генералният секретар на КОПА и КОДЖЕКА, Пека Песонен, в своя публикация. Според него биогоривата трябва да имат определен дял, за да гарантират, че част от конвенционалните горива ще бъде заменена с възобновяеми. Само така Европа ще се освободи от прекомерната си зависимост от петрола.

В публикацията Песонен призовава Брюксел да запази 7-процентния дял на биогоривата от полски култури в транспортния сектор поне до 2030 година. Заради изсичането на джунглите обаче, от тази сметка трябва да се извадят палмовото масло и неговите деривати, настояват от КОПА и КОДЖЕКА. "Европа не бива да е виновна за обезлесяването на трети страни", изтъква Песонен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.